SEO elejétől-végig

SEO elejétől-végig, azaz Keresőoptimalizálás alapok

 

01. Linkelés
Szeretnék egy-két webes fogást bemutatni Neked.

Hogyan pozicionáljunk a keresőkben?

Tegyük fel, hogy van egy új honlapunk, vagy egy régi, ahol kevés a látogató.

Mi lehet az oka, hogy nem jönnek a látogatók?

A válasz egyszerű, mert nem sok tényező jöhet számításba. Elsőként az ismertséget említeném. Nem ismerik a keresők (Google).
Másodiknak pedig azt, hogy alig ismerik, vagy nem tartják fontosnak a honlapod.

Mi a megoldás?


Az első, amit tenned kell az, hogy beregisztrálod az adott honlapod ingyenes linkgyűjteményekbe, linkbázisokba. Rengeteg van, említenék azért párat Neked, hogy el tudj indulni.
lap.hu, lapozz.hu, linkpark.hu, stb.…

Második lépésként. Ha az első lépés megvan, akkor már ránk néznek a keresők. De ez még mindig kevés.
Következő lépésként az adott kulcsszavakat, – mint például “legjobb webáruház”, – linkeld be más honlapokon. Lehet az akár társoldal is.

Tehát ez valahogy így néz ki:
Ezt a szót linkelem: legjobb webáruház
Ez pedig a mély link: http://www.honlapom.hu/legjobb_webaruhaz.html
Körülbelül egy hónap múlva már észrevehető a változás. Hogy milyen mértékben, az függ a piactól, és a linkek értékétől.

02. Tartalom
Ki kell játszanunk a Googlét?

A honlapunk tartalma a legfontosabb dolog, hisz ezt tapogatják le az internetes keresők. Azt gondolnánk ez kemény dió, hisz egy tartalmi elemet elég nehéz lehet megírni. Trükköket kell bedobni, és mindenféle csalafintaságot kell alkalmaznunk. Merem mondani azt, hogy nem is olyan nehéz, hisz csak bele kell jönni. A látogató szemével kell néznünk a saját weblapunkat, és máris kialakul a kép.

Érdemes másolgatni más honlapok tartalmát?

Mindenképp legyen a szemünk előtt, hogy saját egyedi tartalmat vigyünk fel a honlapunkra, és ne másolgassuk más oldalak cikkeit. A duplikált tartalmakat nem díjazzák a keresők, és azokat a weblapokat hátra rangsorolják a találati listában. Ez a büntetési módszer jogos, hisz egy lopott tartalommal nem ékeskedhet az adott site.

Ha Te is betévednél egy olyan honlapra, amit már láttál mit mondanál?

Ezt már láttam. Na, megyek tovább!
Ugyanezt mondja a kereső is!

A kulcsszavakkal mi legyen?

A kulcsszavak előfordulására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hisz ez alapján tud minket hová tenni a kereső. Persze ezzel is vigyázunk, mert a túlzott ismétlődő szavakat is bünteti az adott kereső. A cikkünk elejére összpontosítsunk legjobban, hisz az ott előforduló kulcsszavak jelentősek lehetnek.

Mire kell még oda figyelnem?

Minden egyes cikk, termék résznél írjuk meg a fejlécet (title), és legyenek értelmesek a mondataink. A métákat is érdemes kitölteni, de egyesek azt mondják, hogy nem annyira fontos. Saját tapasztalatom, hogy ez változó, valahol ki kell, valahol nem annyira fontos. Egy nagy versenyű kulcsszónál, nem árt.
Mi is a méta?
A html kódba ágyazható információk, amelyikben különböző dolgokat mondhatunk el a weboldalról kezdve onnan, hogy ki a szerzője, mi a címe, és milyen sűrűn frissül.

Összefoglalva:

Ügyeljünk a honlapunk tisztaságára, mert tisztán többet érünk el. Az idő meghozza a kívánt gyümölcsöt. A lényeg, hogy mindent a vevőért, azaz mindent a látogatóért. Legyen napra kész tartalmunk, és így akár mi lehetünk a legjobbak. Tudom, hogy ez idő és fáradság, de hidd, el megéri, mert sokat hozhat a konyhára.

03. SEO – Keresőoptimalizálás
Rengeteg cég foglalkozik a keresőoptimalizálással. Rábízhatjuk másokra is ezt a feladatot, de körültekintőnek kell lennünk, hogy ki is lesz az. Sajnos rossz tapasztalatokat is láttam már az interneten egy-két céggel kapcsolatban, ezért kell odafigyelnünk.
Mi lenne, ha saját kezünkbe vennénk az optimalizálást?
Szórjuk mindenhova az elérhetőségünket?

Rossz szempont, ha tele szemeteljük az internetet, ezalatt értem, hogy fórumokba, blogokba, stb. beirkáljuk a linkünket. Előbb-útóbb visszaüt, vagy kitörlik, vagy megutálnak itt-ott minket.

Hát, akkor hogy szórjam az Igét?

Amikor felépítettük weboldalunkat, mint szerkezetileg, és tartalmilag, akkor már linkeskedhetünk. Több féle linkadatbázis, és katalógusba elhelyezhetjük egy gyors regisztrációval a weboldalunk elérhetőségét. Például: lap.hu, lapozz.hu, stb.
Még hová linkeljek?

Mindenféleképp tegyük, be a linkünket mindenhová ahová csak lehet, de persze érzéssel. Az érzést elkapni egyszerű, hisz képzeljük el, hogy mi szívesen látnánk ott azt a linket, vagy nem. Mintha a Mi weboldalunk lenne. Szerezzünk be társoldalakat, cseréljünk linkeket más honlapokkal, mert kell egy-két oda-vissza mutató link is. És persze, ahogy a cikk elején is említettem töltsük meg a linkkatalógusokat. Fizetett hivatkozásokat (Google Adwords, Etartget), akkor ajánlom, ha még új a honlapunk, vagy ha már nem nagyon tudunk sokat optimalizálni. Viszont idővel, ha jó termékeket, szolgáltatásokat kínálunk, akkor már az emberek ajánlanak minket az interneten (pl. fórumokban). Ezt saját tapasztalatom, hisz ha valami jó, akkor JÓ.

Röviden ennyit szerettem volna írni. A lényeg, hogy semmiképp ne térjünk a keresőoptimalizálás sötét útjára!

 

Üdv. Zsolt