Az üzletben nincs barátság!

Az üzletben nincs barátság, mondja a közmondás és valamelyest igaz is. Sokan hiszik, hogy felépítik a vállalkozásukat pusztán baráti alapon hisz a webes haverjuk megcsinálja kavicsért a honlapjukat. Függetlenül attól, hogy tudja, mit kér vagy sem a webes havertól. Pedig ingyen nincs semmi mint ahogy a víz sem és semmi sem. Sem a honlap sem a jó pozíció a Google keresőjében.

 

Miért is ez a bevezetés?

Mert csak jót szeretnék azoknak kik el gondolkoznak ezen a dolgon. Kb. 2005 környékén kezdtem el foglalkozni a weboldalakkal és a SEO-val pedig 2007 évében, egyik sem ma volt. Azonban már sok mindent megtapasztaltam, ami az internetes dolgokkal jár így mondhatom azt simán, hogy itt nincs semmi sem ingyen.

Ingyen minden

Jelenleg  több webáruházat üzemeltetek ami sokkal nagyobb marketinget igényel mint egy 4 lapos szolgáltatós weboldal. Itt leginkább a long tail kulcsszavak amik több konverziót eredményeznek, igen jobbak mint a főbb kategóriás kulcsszavak. Van olyan shopom ami főbb kategória kulcsszavakra top mezőnyben szerepel, míg van olyan webáruházam ami több kisebb kaliberű (long tail ) kulcsszóra jobb.

 

Mi a titka a long tail kulcsvaknak?

Lényegében van egy rakat kulcsszó amit szinte lehetetlen felhúzni a keresőben hisz 100 vagy 500 kulcsszó nem kevés. Pedig nem lehetetlen. Lényeg a lényeg, hogy a webshop termékleírásai egyedi szövegezésűek legyenek és lehetőleg ne egy mondat. Véleményem szerint annyi szövegnek kell, hogy legyen az adatlapon ami által a vásárló pontosan tudja majd, hogy mit fog venni Tőled. Úgy írd meg a leírást, mint amit Te is elvárnál mástól.

Kulcsszavak SEO

Szolgáltatásnál is vannak long tail kulcsvak persze nem annyi mint egy webshopnál. Itt az aloldalakra kell koncentrálni, hogy az adott tartalom ne 1.000 karakterből álljon de ne is 100.000 –ből. Itt is a témához mérten kell megírni a szöveget, hogy ne legyen túl kevés és ne is legyen hosszúan unalmas.

 

Kulcsszavak a szövegben

Igen azok nagyon fontosak, hisz azokat tapogatja le a kereső és majd azokat jeleníti meg a találati listán egy keresésénél.  A főbb kulcsszavainkat érdemes az elején bedobni hisz azokat fogja a kereső előnyben részesíteni. Ez igaz webshopnál meg persze egy normál weboldalnál is.

 

Linkek szerepe

Mindképp! Ha nincs link akkor nem ismer meg senki sem. Egy szolgáltató telefonszámát sem fogja senki sem hívni ha nem szórólapozzák meg azt előtte. A Google 2012-ben a Pingvin bevezetésével kiszórta az organikus találati listáról black-hat technikát alkalmazó weboldalakat. Ezáltal nehéz jó linkeket szerezni mert nem adja senki sem ingyen. Szerintem a katalógus linkek most sem rosszak pedig sokan szidják őket. Amelyik katalógusok megmaradtak és foglalkoznak velük (pl. lap.hu) igen is javít a helyezéseken az ott elhelyezett hivatkozás. Érdemes nyitni egy külső vagy egy belső blogot ahová JÓ cikkeket kell írni amit majd automatikusan linkelnek az emberek fórumokon, blogokon és weboldalakon. A támogató blogból pedig jönnek a vevők, ahogy csak kell. A prémium linkek szerepe is megnőtt a SEO világban amit szintén érdemes kihasználni. Linkszerzésnek megannyi módja van ami már egy külön téma lenne.

SEO Bázis

 

Végszó

Lényeg a lényeg, hogy ezt amit fentebb írtam mind ki is lehet szervezni ha nem bírjuk vagy nincs kedvünk hozzá. Ezt a cikket nem úgy írtam, hogy több SEO-s weboldalt magam elé pakoltam és összeollóztam ami nekem tetszik hanem saját tintából löktem ide. Pontosabban a tapasztalataimat írtam le Neked. Sok szerencsét és sikert a weboldaladhoz.

Üdv. Zsolt