PageRank büntetés

Írtam egy rövid kis cikket a PageRank büntetésről, hogy mindenki jobban átlássa ezt a dolgot.

Lényegében sokan mondják, hogy a PageRank nem számít a Google találati listájában betöltött pozíciónkra nézve (hát, azért ez nem mindig igaz).  Igen, ténylegesen nem számít. De, mi van ha linkelünk egy lapot, és  mi PageRank értékünk nagy, akkor az nagyot is dob latba. Tehát, számít a PageRank érték. Természetesen relevánsnak kell lennie a linkelésnek, hisz csak így érünk el vele valamicskét is.

No, de térjünk a lényegre…

Vegyük példának az egyik lapomat, ami büntetést is kapott nemrég. A lapom alján megtalálható volt egy pár Side Wide link. Pontosítva, alul egy Tag Cloud féleség, ahol sok-sok hivatkozás volt Saját Lapjaimra. Gondolom én ezt a Google úgy tekintette, hogy fizetett hivatkozás, így a 2008. december 31-ei PR Frissítés előtt PR 5-ről PR3-ra büntette. Ejjjj, de fájt, de nagyon fájt… Javítottam a hibát, és levettem az egész link kavalkádot, és a Google Webmester Eszközökben a ”Felülvizsgálat kérelmezése” menüre kattintottam, és jelentettem a hibák orvoslását. Lám, kb. 1 héten belül megtörtént a csoda, újra PageRank 5-össel díszelgett a weblapom.
Lényegében az első, hogy rájöjjünk az aktuális hibára, ha nem megy, akkor erre jók a fórumok, blogok hozzászólásai, SEO-val foglalkozó weblapok cikkei. És persze maga a Google útmutató webmestereknek részben is pontos információra lelhetünk.

Végül is érthető a Google álláspontja ezzel kapcsolatban, hisz a fizetett hivatkozások, nem teljesen a látogatók érdekeit szolgálja. Igen, hisz a fizetett link, egy magasabb PageRank értékű lapon nagyot dob latba, ahogy ezt írtam is a cikk elején. Így manipulálható a találati lista, pusztán csak fizetni kel érte, és elől vagyunk. Ezeknek a PR büntiknek sajnos a tisztességes oldalak is áldozatul eshetnek. Nem kell kétségbe esni, ha nem látunk esetleges hibát, mert akkor csak le kell jelenteni, hogy ”Nálunk minden rendben”.

Mindenkinek magas PageRank értéket kívánok. PR legyen Veled, és, persze ”NO” bünti…

Üdv. Zsolt