Google személyre szabott keresés

December 4-én új szolgáltatását indította be a Google a személyre szabott keresést (Personalized Search), ami elég sok emberből indulatot, és félelmet váltott ki. Természetesen ez még sokakban negatívumot válthat ki, vagy akár jogi vitákba is keveredhet a nagy kereső óriás.

Mi is ez lényegében?

A lényege az újításnak, egyszerű. Eddigi Google szolgáltatások, mint például a Gmail, Google Toolbar, vagy a Google Chrome használatánál adatokat gyűjt a Google, hogy jobban testre tudja szabni Adwords hirdetéseit, és a keresési találatait. A Gmail fiókunkba bejelentkezve maradva előrébb sorolja azokat, weboldalakat, amiket már megtekintetünk. A Google az új személyre szabott keresési funkciójával már bejelentkezés nélkül is megteszi ezt a számítógépünkön elhelyezett Cookie segítségével. Ez persze vonatkozik a Google keresőjében lévő felbukkanó keresőszavak testre szabására is. Az új rendszer 180 napig tárolt előzmények alapján sakkozza ki a keresési találatot.

Akik nem szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást, annak a Google részletes útmutatója helyre teszi. Tehát a felhasználó a böngészőjében bármikor kikapcsolhatja, de egy laikus örül, ha bekapcsolja a gépét, miközben megnézik mit is csinált az elmúlt 180 napban. A lényeg, hogy eddig a felhasználó döntésén múlt a szolgáltatás léte, most már ez majdnem ”kötelező”, akár a kéretlen levél. Szerény véleményem, hogy nagy visszhangot fog ez még kiváltani.

Minket keresőoptimalizálókat hogyan érinthet?

Mindenképp negatívumnak tartom, hisz hiába hozzuk fel a találati lista elejére a lapunkat, hisz maga a látogató rendezi a személyre szabott találati listáját. Tegyük, fel 3-4 helyezet, vagyunk, szinte semmi esélyünk arra, hogy elsők legyünk.

Viszont nekem már van a tarsolyomban egy-két trükk az első helyre… hamarosan olvashatod itt a SEO Bázison.

Üdv. Zsolt